ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟΥ

kliva1
Η Εκκλησία θέλοντας να τιμήσει τους » κεκοιμημένους» καθόρισε τα Σάββατα πριν τις Κυριακές της Απόκρεω,της Τυρινής,Α Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής,τα λεγόμενα Ψυχοσάββατα σαν ημέρες αφιερωμένες στις ψυχές των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.Οι συγγενείς των κεκοιμημένων φτιάχνουν κόλλυβα που τα πηγαίνουν στην Εκκλησία μαζί με πρόσφορο και ζητούν από τον Κύριο να δείξει τη συμπάθεια Του και την μακροθυμία Του όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντες αδελφούς.Είναι ένα «πανηγύρι» μαζί με αυτούς που δεν παύουμε να θυμόμαστε.
koliva2
Τα   κόλλυβα συμβολίζουν την ανάσταση των ανθρώπων.Όπως ο σπόρος  του σιταριού πέφτει στη γη,θάβεται,χωνεύεται και σαπίζει χωρίς να φθαρεί,στη συνέχεια φυτρώνει,έτσι και το νεκρό σώμα θάβεται,διαλύεται για να αναστηθεί.Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας η καθιέρωση των Ψυχοσάββατων είνα μια υπόμνηση ,ότι το σώμα θα αναστηθεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου για θα ενωθεί με την αθάνατη ψυχή.

koliva3
Μαζί με τα κόλλυβα αναμειγνύουμε και άλλα υλικά που έχουν συμβολικό χαρακτήρα:

 το ρόδι συμβολίζει τη λαμπρότητα του παραδείσου
η ζάχαρη συμβολίζει τον γλυκό Παράδεισο
ο μαϊντανός:είναι η ευχή για ανάπαυση «εν τόπω χλοερώ»
τα μπαχαρικά συμβολίζουν τα αρώματα αυτής της ζωής
το τρίμα από στραγάλλια,φρυγανιά,αλεύρι συμβολίζει το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τους νεκρούς
η σταφίδα συμβολίζει το Χριστό που είναι «η άμπελος»

Τα κόλλυβα ονομάζονται και «στερνά, συγχώρια»΄επειδή όταν κάποιος παίρνει να φάει εύχεται στη συγχώρεση του νεκρού από τον Θεό  λέγοντας «Θεός συγχώρεστον».

Η καθιέρωση της προσφοράς κολλύβων σύμφωνα με την παράδοση έχει δύο αφορμές.Ο Θεόδωρος Τήρων,στρατιώτης του Διοκλητιανού κατά την διάρκεια ενός λιμού στα Ευχάιτα της Γαλατίας έθρεψε τον πληθυσμό της πόλης με κόλλυβα.

Σύμφωνα με άλλη παράδοση,η καθιέρωση των κολλύβων συνδέεται μ ‘ένα θαύμα που έκανε ο άγιος Θεόδωρος Τήρων επί Ιουλιανού,ο οποίος όταν πλησίαζε η Α εβδομάδα Νηστειών διέταξε να εξαφανιστούν όλα τα τρόφιμα από την αγορά και να αφήσουν μόνο τα ειδωλόθυτα που απέφευγαν να φάνε οι Χριστιανοί.

Ο άγιος Θεόδωρος παρουσιάστηκε σε οπτασία στον πατριάρχη Ευδόκιο του φανέρωσε το σχέδιο υποδεικνύοντας συγχρόνως να χρησιμοποιήσουν οι χριστιανοί κόλλυβα αντί άλλης τροφής.

Με αφορμή λοιπόν τα Ψυχοσάββατα και το νόημα τους, μια ομάδα κοριτσιών της Γ τάξης του σχολείου μας δοκίμασαν και έφτιαξαν στο χώρο του σχολείου κόλλυβα και ζύμωσαν πρόσφορο.

Το αποτέλεσμα: Εκπληκτικό.Τα κόλλυβα μοιράστηκαν στους καθηγητές και στους μαθητές του σχολείου μας, ενώ ένα μεγάλο στολισμένο πιάτο,μαζί με το πρόσφορο και τα ονόματα όσων ήθελαν να μνημονεύσουν τα παιδιά,προσκομίστηκαν στην εκκλησία για να διαβαστούν.

Συμπέρασμα:Τα νέα παιδιά θέλουν,έχουν την καλή διάθεση να γνωρίσουν και να συνεχίσουν τις παραδόσεις μας,αρκεί να έχουν ερεθίσματα από εμάς τους μεγάλους.

Θερμές ευχαριστίες για την βόηθειά τους στις μαθήτριες: Ξένου Μαρία,Ξενία Γεωργία,Μιχάλη Έλλη,Λάμαρη Ελιάννα,Γιαννά Κατερίνα,Βενέτη Χριστιάννα,Διαμαντοπούλου Νάνσυ.

Ο θεολόγος του σχολείου : Πάτσαρης Ανδρέας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: