Το νόημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

vasilΠριν από λίγες μέρες γιορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, μέσα σε ένα κλίμα χαράς , ευφορίας , με στολισμένες βιτρίνες , εντυπωσιακούς διακόσμους , κάθε λογής Άγιους Βασίληδες , πυροτεχνήματα , ανταλλαγή δώρων , δίνοντας έτσι ένα πανηγυρικό τόνο στο κλίμα των ημερών.
20151223_132238
Μέχρι εδώ όλα φαίνονται ωραία και μαγικά. Μήπως όμως πίσω από τη ‘’βιτρίνα’’ κινδυνεύουμε να χάσουμε και την ουσία της γιορτής; Μήπως η γιορτή των Xριστουγέννων , αποτελεί μια ακόμα αφορμή για εμπορευματοποίηση της συγκεκριμένης περιόδου , όπου πολυεθνικές εταιρίες , μέσα από τις διαφημίσεις τους προσπαθούν να περάσουν μηνύματα υπερκαταναλωτισμού σε μικρούς και μεγάλους αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους ; Μήπως το άγχος και η καθημερινότητα οδηγούν το σύγχρονο άνθρωπο να βλέπει την περίοδο αυτή σαν περίοδο ξεκούρασης και διασκέδασης μόνο ; Η ταπεινότητα με την οποία ήρθε ο Χριστός στη γη έδειξε και μας δείχνει ότι ο ερχομός Του στη Γη είχε άλλο νόημα. Ήρθε να στηρίξει τους ψυχικά συντετριμμένους, να δώσει ελπίδα στους απελπισμένους, στους φτωχούς και όλους αυτούς που χρειάζονται ένα στήριγμα στη ζωή τους και που είναι ξεχασμένοι από την κοινωνία και τους άλλους ανθρώπους. Οι στίχοι ενός ανώνυμου ποιητή από την Αϊτή δείχνουν πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα.

Τι θα πει Χριστούγεννα;
Χριστούγεννα θα πει: να ζεις με ελπίδα, να δίνεις τα χέρια για συμφιλίωση, να δέχεσαι ξένους, να βοηθάς να γίνεται το καλό, να σκουπίζεις δάκρυα. Κάθε φορά που κάποιος χαρίζει σε κάποιον αγάπη, όταν η ανάγκη του δύστυχου λιγοστεύει, όταν οι καρδιές είναι ευχαριστημένες και ευτυχισμένες, όταν κατεβαίνει ο Θεός από τον ουρανό και φέρνει φως: τότε είναι Χριστούγεννα .

Τα παιδιά του σχολείου μας δείχνοντας την ευαισθησία τους απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας, συγκέντρωσαν τρόφιμα και διάφορα χρήσιμα είδη , τα οποία διατέθηκαν σε συνανθρώπους μας που τα είχαν ανάγκη.

Έτσι λιγόστεψαν τις ανάγκες τους , χαρίζοντάς τους αγάπη , κάνοντάς τους να χαμογελάσουν έστω και για λίγο δείχνοντάς τους , ότι κάποιοι τους σκέφτονται , ενώ η χορωδία του σχολείου μας με τον μαέστρο κ. Καρτσάκη επισκέφτηκε το ΚΑΠΗ ΑΛΙΜΟΥ και χάρισε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαράς στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας , γεφυρώνοντας έτσι την απόσταση των γενεών μέσα από το τραγούδι και το χορό.
Μαζί με τα Χριστούγεννα γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά και ο Άγιος Βασίλης.
Ποιός όμως πραγματικά είναι ο παχουλός γεράκος με την κόκκινη φορεσιά που μοιράζει δώρα στα παιδάκια (όχι όλα) κατεβαίνοντας από τις καμινάδες
Η συγκεκριμένη φιγούρα είναι γνωστή στον δυτικό κόσμο , την Αμερική και γενικά παγκοσμίως με το όνομα Santa Claus , Sankt Nicolaus ο οποίος ουδεμία σχέση είχε με την ασκητική μορφή του δικού μας ιεράρχη Αγίου Νικολάου.

Ο «δικός» μας Άγιος Βασίλειος είναι ο επίσκοπος Καισαρείας, πολυγραφότατος συγγραφέας , πολέμιος των αιρέσεων , δημιουργός της Βασιλειάδας, ενός συγκροτήματος αποτελούμενο από νοσοκομείο , γηροκομείο , πτωχοκομείο και άλλων ιδρυμάτων την επιμέλεια των οποίων είχε ο ίδιος. Ήταν ασκητικός , αδύνατος με μαύρα γένια και «κοιμήθηκε» σε ηλικία 49 ετών.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας σχετίζεται με τον Μ. Βασίλειο και επαναλαμβάνεται προς τιμήν του ή μάλλον θα έπρεπε.

Περιληπτικά το θέμα έχει ως εξής:
Κάποτε ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης , οπαδός της αρχαίας θρησκείας και διώκτης του χριστιανισμού , εκστράτευσε κατά των Περσών και πέρασε από την Καισάρεια όπου ήταν Επίσκοπος ο Μ. Βασίλειος.

Ο επίσκοπος βγήκε να προϋπαντήσει τον βασιλιά αποδίδοντας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»

Ο Βασιλιάς ζήτησε κάτι να φάει οπότε ο Άγιος του πρόσφερε τρεις άρτους από κριθάρι από τους οποίους έτρωγε και ο ίδιος. Ο βασιλιάς προσβλήθηκε και απείλησε πως κατά την επιστροφή του θα κάψει την πόλη, θα αιχμαλωτίσει τους κατοίκους και θα σκοτώσει τον επίσκοπο , γιατί ατιμάζουν τους Θεούς(είδωλα) που ο ίδιος εκπροσωπούσε.

Όταν έφυγε ο αυτοκράτορας , ο επίσκοπος σκέφτηκε να καταπραϋνει τον θυμό του , προσφέροντάς του πολλά δώρα , χρυσαφικά και πολύτιμους λίθους. Έτσι και έγινε . Ο λαός έδωσε ότι πολύτιμο είχε στο Μ. Βασίλειο για να τα φυλάξει και να τα δώσει στον Ιουλιανό όταν γυρίσει. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώνεται , η Καισάρεια απαλλάσσεται από τις απειλές του αλλά μένουν τα συγκεντρωμένα κοσμήματα.

Τότε ο Μ. Βασίλειος διατάζει να ζυμώσουν άρτους και να τους φέρουν μπροστά του.
Ο Βασίλειος βάζει μέσα σε κάθε άρτο κάποια ποσότητα χρυσού ,πολύτιμων λίθων και τα μοιράζει στον κόσμο.

Έτσι ο καθένας έλαβε στον άρτο του την ανάλογη αξία , των αντικειμένων που είχε.
Σε ανάμνηση λοιπόν αυτού του γεγονότος φτιάχνουμε σήμερα τη βασιλόπιτα βάζοντας μέσα συμβολικά και το φλουρί.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα εδώ ότι στο σχολείο μας , ομάδα μαθητριών/τών της Γ3 τάξης, παρακινώντας και εμάς τους μεγάλους , τόλμησαν να φτιάξουν βασιλόπιτα.
Το αποτέλεσμα: Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο εμφανισιακά και γευστικά.
Μοσχομύρισαν οι διάδρομοι του σχολείου μαστίχα , πορτοκάλι και άλλα υλικά.
Η βασιλόπιτα κόπηκε ανεπίσημα (γιατί ήταν πριν από την Πρωτοχρονιά) και απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια μεγάλων και μικρών που την γεύτηκαν.
Μέσα από αυτό το άρθρο θα ήθελα να ευχαριστήσω τα υπέροχα αυτά παιδιά που με ταξίδεψαν πολλά χρόνια πίσω , όταν παιδί ακόμα, βοηθούσα τη μητέρα μου στην παρασκευή της βασιλόπιτας και μοσχομύριζε το σπίτι μας ωραίες μυρωδιές δίνοντας γιορτινό τόνο σε αυτές τις ημέρες.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΑΡΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: